"כאן זה בית, כאן זה לב"
כאמור, תהליך המעבר לגיל השלישי הוא מורכב ולא פשוט, פיזית ונפשית, כשהפעולות השגרתיות הופכות למאתגרות ובמיוחד כשהמצב הפיזי של הקשיש מוגדר כסיעודי. בנוסף למציאות המורכבת עבור הקשיש עצמו, המציאות הופכת למורכבת גם עבור סביבתו הקרובה המעוניינת לתמוך ולספק עבורו את התנאים הטובים ביותר.
האפשרות היחסית פשוטה היא להעביר את הקשיש לדיור מוגן כזה שיתאים לכל הצרכים שלו, אך בסופו של דבר, קשישים רבים בוחרים להמשיך ולגור בביתם. ההישארות בסביבה המוכרת והבטוחה מקלה עבורם את הצורך בלהכיר ולהתאים את עצמם למקום חדש, כמו גם עוזרת להם להתמודד בצורה טובה יותר עם בעיות של זיכרון.
התאמת הבית לגיל השלישי
להישארות בסביבה המוכרת גם בגיל השלישי ישנם כאמור מספר יתרונות, אך במציאות בפועל, צריך למצוא פתרונות נגישות לגיל השלישי, כך שהסביבה המוכרת גם תתאים למציאות החדשה של הקשיש. נגישות למבוגרים ודאגה להתאמת הבית לצרכים המיוחדים שלהם, יכולה להקל עליהם בביצוע הפעולות השגרתיות ולהפוך את הבית לסביבה בטיחותית ומוגנת.
דרכי תכנון ובניית בית מותאם לגיל השלישי
באמצעות תכנון מוקדם ונכון של הבית, ושימוש באביזרי עזר לנגישות אופטימלית עבור הקשיש, נוכל לחסוך הוצאות מיותרות שבהתאמת הבית לאחר בנייתו. לפיכך, כדאי שתכירו כמה מאביזרי העזר הבאים:
- מעלון ביתי– אחת הפעולות החשובות לשגרת חיים תקינה ואיכותית היא היכולת להתנייד, בטח ובטח בתוך מרחב המחיה האישי שלנו. כשפעולה זאת הופכת למאתגרת, ובמיוחד כשמדובר בקושי הנובע מהפרשי גובה או מדרגות, מומלץ לתכנן מראש את המקום והסביבה, כך שתתאים לשימוש במעלון ביתי או מעלית ביתית לגיל השלישי.
- בכדי להבטיח מעבר תקין וחלק, מומלץ לתכנן מראש מעברים רחבים באופן שיתאים למעברם של כיסאות גלגלים והליכונים.
- בכל הנוגע לחדר המקלחת, מומלץ להשתמש במקלחון מאשר באמבטיה, בכדי לצמצם אפשרות של החלקה. בנוסף, מומלץ לוודא כי שטח המקלחת רחב דיו להימצאותם של שני אנשים בעת הצורך וכן למעבר של כסא גלגלים.